7 beneficii excepționale ale jocurilor de constructii

7 beneficii excepționale ale jocurilor de constructii

  1. Imbunătățesc dezvoltarea motricității fine, întrucât atunci când manipulează obiecte de diferite forme și mărimi copiii sunt determinați să le apuce corect și să le plaseze exact acolo unde trebuie prin mișcările potrivite și coordonate ale încheieturilor. De obicei, fetele ating aceste performanțe mai repede decât băieții.
  2. Dezvoltă orientarea în spațiu, întrucât atunci când construiesc lucruri copiii își îmbunătățesc abilitățile vizual-spațiale, ceea ce îi va ajuta foarte mult, mai târziu, să învețe să citească. Totodată, vor deprinde primele lor noțiuni de geometrie și de fizică, învățând să realizeze o construcție care nu se dărâmă.
  3. Incurajează gândirea și raționamentul, copiii fiind nevoiți să-și utilizeze abilitățile de gândire pentru a construi. În același timp, vor apela la gândire atunci când ceva nu funcționează cum trebuie și ceea ce construiesc nu prinde conturul dorit, abilitățile de rezolvare a problemelor fiindu-le de mare ajutor ulterior în viață.
  4. Implică dezvoltarea răbdării, a concentrării și a încrederii în sine, de toate acestea fiind neapărat nevoie în procesul de construcție. Capacitatea de a se concentra pe o perioadă lungă de timp le va fi de foarte mare ajutor la școală, iar reușitele îi vor ajuta să-și consolideze încrederea în ei și vor fi motivați, în continuare, să exceleze.
  5. Dezvoltă imaginația și creativitatea, întrucât construcția unei jucării echivalează cu construcția unei adevărate noi lumi. Atunci când creează o nouă structură, copiii vor dori să și povestească despre ea, ceea ce va contribui și la extinderea abilităților lor verbale. Un castel, un fort sau un oraș nou construit va avea neapărat nevoie și de o poveste care să-l însoțească.
  6. Favorizează jocul cooperativ mai ales când construcțiile se realizează în echipă. Copiii învață nu doar să lucreze împreună, în echipă, ci și să accepte sfaturile celorlalți, deci să coopereze mai bine. Frumusețea acestor jocuri este că ele pot fi jucate și în familie, consolidând relațiile dintre membrii acesteia.
  7. Stimulează dezvoltarea deprinderilor de organizare, destul de importante la vârste fragede, când copiii au tendința de a nu fi ordonați. Vor învăța, astfel, cât de important este să păstreze o anumită ordine în lucruri pentru că asta îi va ajuta întotdeauna să aibă rezultate mai bune. De asemenea, pot învăța culorile și formele geometrice.


Documentar preluat din ziarul online Libertatea.ro 27.07.2018

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!