11 abilitati care se dezvolta in timpul jocului cu cuburile:

11 abilitati care se dezvolta in timpul jocului cu cuburile:

1. Motricitatea fina. Folosindu-si manutele pentru a apuca un cub si pentru a-l duce intr-un anumit loc, fie langa un alt cub, fie deasupra lui, bebelusul depune efort, dezvoltandu-si motricitatea fina a mainilor care il ajuta sa faca, treptat, actiuni din ce in ce mai complexe. Iar odata cu motricitatea fina, se dezvolta si limbajul.

2. Coordonarea ochi-mana este o abilitate foarte importanta care il ajuta pe copil sa faca toate lucrurile care necesita atentie la detalii.

3. Imaginatia. Jucandu-se cu cuburile, copilul incearca diverse lucruri noi, testand, vazand ce se intampla, incercand din nou. Inainte de a pune in aplicare o noua idee, el si-o imagineaza si aceasta este o abilitate importanta care il va ajuta mai tarziu in orice va face.

4. Invata primele notiuni de matematica. Jucandu-se cu cuburile, copilul invata intr-un mod foarte practic despre forma, lungime, simetrie, numere etc. Aceste lucruri il vor ajuta sa inteleaga mai bine matematica in momentul in care va incepe sa o invete la scoala.

5. Logica. In timpul jocului cu cuburi, cand este pus in situatia de a construi ceva mai complicat din punctul lui de vedere, copilasul isi va folosi logica pentru a gasi o solutie.

6. Rezolvarea de probleme. Uneori, ceea ce isi va dori sa faca va parea foarte greu la inceput. Insa, cu rabdare si perseverenta, micutul va invata sa rezolve probleme cu calm si fara sa se frustreze.

7. Concentrarea. In toate sistemele de educatie, pedagogii pun un mare accent pe dezvoltarea concentrarii. Si pe buna dreptate: un copil care se poate concentra usor pe o anumita activitate invata mai repede si retine mai bine informatiile. Pentru a te asigura ca cel mic isi dezvolta concentrarea, este important ca, atunci cand il vezi absorbit de jocul lui, sa nu il intrerupi sub niciun pretext, cu exceptia unei mari urgente. Oricum, atentia unui copil de 1-2 ani nu va fi mai mare de cateva minute si este esential sa respectam aceste momente de concentrare.

8. Creativitatea. Dincolo de modurile de joaca pe care i le arati tu, copilul isi va crea propriile sale jocuri sau propriile sale reguli si este foarte bine, caci creativitatea este o abilitate din ce in ce mai importanta in lumea de astazi.

9. Increderea in sine. Pe masura ce face lucruri si vede ca ii reuseste, copilul capata o incredere din ce in ce mai mare in fortele proprii. El se convinge prin propria lui experienta ca este capabil sa faca anumite lucruri si sa obtina rezultate. In felul acesta, micutul isi creeaza de mic convingerea ca poate reusi orice s-ar intampla.

10. Abilitati sociale si de comunicare. Atunci cand cel mic are un partener de joaca, in persoana parintelui, a unui alt adult sau a unui copil, automat se afla intr-un context social in care va intampina diverse provocari precum: a-si astepta randul, a accepta punctul de vedere al celuilalt care poate fi diferit de al sau, a fi mai atent, a coopera, a ceda etc. Aceste abilitati ii vor fi de mare ajutor in momentul in care incepe integrarea in colectivitate.

11. Dezvoltarea intelectuala. Orice joc de constructie presupune dezvoltarea intelectuala si jocurile cu cuburi nu fac exceptie.

Articol preluat de pe https://centruldeparenting.ro

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!